Er bestaan massa’s excuses om naar een feestje te gaan zonder geschenk: je wist niet dat het verwacht was, “iemand” had gezegd dat we daar mee gingen stoppen, je hebt een fantastisch geschenk maar jammer genoeg is het nog niet aangekomen … want was er geen staking bij De Post of DHL? Wat je ook verzint, aan het einde voel je je meestal wel een beetje schuldig. En eigenlijk is dat niet nodig. Er is één kado, origineel, niet duur en dat altijd goed in de smaak valt.

Zenuwachtig tot de feestdag aftellen, is voor niets nodig

Geen inspiratie om een cadeau te kopen, dat bestaat eigenlijk niet. Omdat er één geschenk is waarmee je altijd scoort en dat bovendien uniek is: het gepersonaliseerd cadeau. Man of vrouw maakt daarbij trouwens geen verschil; laat je niet misleiden door betweters die beweren dat mannen andere cadeaus op prijs stellen dan vrouwen.

Waarschijnlijk haal je nu de schouders op. Omdat je je bij de term “gepersonaliseerd geschenk” zoiets voorstelt als een wegwerp balpen met een firmanaam erop of een boek speelkaarten met het logo van een immobiliënkantoor. Het klopt dat veel bedrijven gebruik maken van bedrukte voorwerpen zoals petjes of drinkbekers als relatiegeschenken. Maar de achterliggende gedachte bij dat soort geschenken is eigenlijk dezelfde als bij een cadeau voor één enkele persoon. Een goed geschenk is nuttig, vervult een zekere behoefte en getuigt van empathie. Het hoeft niet te duur te zijn, maar mag ook niet te goedkoop zijn.

Neem de sleutelhanger als voorbeeld

Stap een keer een cadeauwinkel binnen en wandel van het ene rek naar het volgende. Probeer je daarbij voor te stellen dat je hier helemaal niet bent om iets te kopen, maar alleen om eens lekker te windowshoppen. Je zal merken dat je steeds weer bij hetzelfde voorwerp terechtkomt: de sleutelhanger.

Een sleutelhanger is weliswaar een klein gadget maar o zo handig! Natuurlijk heb je sleutels; van je woning, van je auto of je fiets, van je locker in de fitness of een kluisje op het werk. Niet alleen zorgt een sleutelhanger ervoor dat je al die sleutels steeds binnen handbereik hebt; door zijn grootte, vorm, kleur en bedrukking kan je hem zelfs als statement item gebruiken.

Je bent nu wellicht overtuigd van 2 van de 3 elementen die het ideale geschenk moet bezitten: nuttig en vervult een zekere behoefte. Maar hoe zit het met de empathie? Die komt er dankzij het personaliseren. Denk aan de persoon aan wie je de sleutelhanger zou geven en haal een leuke herinnering boven die jullie samen beleefd hebben. Als die sleutelhanger een afbeelding en/of tekst draagt die daarnaar verwijst, dan heb je gegarandeerd succes met je geschenk. 

Een gepersonaliseerd geschenk is duurzaam

Niet alleen doet een gepersonaliseerd origineel kado gevoelens opwellen wanneer je het schenkt. Voor de persoon die het krijgt, zal de herinnering steeds weer terugkomen telkens wanneer hij het voorwerp ziet en/of gebruikt. Een sleutelhanger, een fotolijst of een drinkbeker mogen dan banale spulletjes lijken, maar ze kunnen veel meer betekenen dan het materiaal waaruit ze gemaakt werden of de functie die ze vervullen.